KİVİNİN DEPOLAMA ŞARTLARI

15-KİVİNİN  DEPOLANMASI VE DEPOLAMA SARTLARI

Depolanacak kivide isleme zinciri hasatla baslar. Hasat edilecek kivinin depolama
olgunluğuna gelmesi gerekir. Meyve olgunluğu, meyve suyunda en az % 6.2 suda eriyebilir
kuru madde seviyesine ulastığında kabul edilir. Daha düsük suda eriyebilir kuru madde içeren
meyveler olgunlasmamış kabul edilir. Meyve olgunluğu ile depolama arasında sıkı bir iliski
vardır. Tam olgunlasan meyveler daha uzun süre depolanabilirler. Hasadın zamanından önce
yapılması meyvenin bütün özelliklerini gösterememesi anlamındadır. Yani erken hasat edilen
meyvelerin eriyebilir kuru madde oranı düsüktür. Dyi olgunlasan kaliteli meyvelerde
eriyebilir kuru madde oranı %7-9 arasında olmalıdır. Bu olgunluğa gelmiş olan meyveye, hasat
edildikten sonra yapılacak olan hasat sonrası muamele, meyvenin ne kadar süre ile muhafaza
edileceğini belirler. Bu nedenle üreticilerin yetistirdikleri ürünün hasat sonrası muamelesi
konusunda bilgi sahibi olması gerekir.

1. Kivi meyvesi için uygun görülen optimum depolama sartları
1-0 oC + 0.5 oC meyve sıcaklığı

2-Meyve etrafındaki havada en az %95 oranında oransal nem

3-Meyve etrafında etilensiz hava (meyveyi çabuk olgunlastırdığı ve yumusattığı için)

4-Kivi meyvesi baska meyvelerle birlikte (etilen gazı olusturdukları için)
depolanmamalıdır.

5-Kontrollü atmosfer sartları % 3 CO2 + %3 O2 ile %5 CO2 +%2 O2 dir. Bu sartlarda
meyvelerde önemli bir sorun olan yumusama kontrol altında tutulmuş olur.

2. Depolama Üzerinde Oransal Nemim Etkisi
Bütün taze meyveler hasattan sonra su ve ağırlık kaybederler. Kivi meyvesinde ağırlık
kaybı %3-4 den daha fazla olduğu zaman meyve burusmaya baslar.

Soğutulmuş ve 0 oC de depolanmış meyvede ağırlık kaybını etkileyen en önemli faktör,
meyve etrafındaki havanın oransal nemidir. Ancak meyve ağırlığını; meyvenin durumu,
etrafındaki havanın sıcaklığı, taze sıcaklık ve havanın hızı da etkiler. Dsleme ve depolama
süresince % 1’ lik ağırlık kaybı beklenebilir.

3. Depolamaya Sıcaklığın Etkisi
Sıcaklık, kivi meyvesinin hasattan sonra kalite kontrolünü etkileyen en önemli çevresel
faktördür. Meyvenin herhangi bir çesidi için, meyvenin çevresindeki yumusama oranı, sıcaklık
yükselmesine bağlı olarak artar.

Kivide depolama sıcaklığı 0 oC + 0.5 oC’dir. Bunun için -0,5 oC’nin altındaki depolama
sıcaklığından, donma noktasının güvenlik sınırını sürdürmek için sakınılmalıdır.Kivide donma
noktası sınırı -1.7 oC’dir. Donma noktası ile depolama sıcaklığı arasındaki bu derecede yakınlık
depoda sıcaklık kontrolünün hem güvenle yapılması hemde uygun bir termostat konulması
gerekir.

4. Etilenin Meyve Eti Sertliğine Etkisi
Depolamada en önemli konu meyvelerin etilene maruz kalmamasıdır. 0 oC de, 0.1 ppm
etilen yoğunluğunda bile meyve yumusaması artacağından depolama ömrü azalır. Hatta 0.03
ppm etilen konsantrasyonunda bile yavaş bir yumusama görülür. Ancak yinede kivi meyvesinin
minimum etilene duyarlılık esiği belirlenememistir.

Sayet soğuk hava deposunda etilen ölçülmüsse, genelde havayı temizlemek için 10-15
dakika fanlar çalıstırılarak kapılar açılır. Olası etilen kaynakları kontrol edilir ve temizlenir.

Ön Soğutma: Bahçe ve tarladan gündüz sıcağında hasat edilen meyvelerin hasat
anındaki tarla sıcaklığının, depolama sıcaklığına ve nemine kısa sürede düsürülmesidir. Ön
soğutmada amaç;

1-Meyvenin solunum hızını yavaslatmak
2-Meyvenin su kaybını azaltmak
3-Çürümeye sebep olan mikroorganizmaların üremelerini azaltmak
4-Yaralanma etkisini azaltmak
5-Etilen gazı üretimini yavaslatmaktır.
Ön soğutma ile, depolanacak kivi meyvelerinin depolama ömrü artar.

BAĞDAN TOPTAN KİVİ SATIŞI YAPILMAKTADIR: 
                  0-466-371 50 29

Yorum bırakın